|
Obecny czas: 03 Kwi 2025, 17:59
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Draqos |
#863639 Wysłany:
01 Kwi 2025, 15:36; Temat postu: Dym z nawiewów |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Wiktor
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
|
Witam wszystkich mam pytanie ostatnio zakupiłem drugie już Punto 2 tym razem w silniku 1.2 16v 3d i gdy zaczełem nim jeździć dostrzegłem że gdy włączam ciepłe powietrze przy wysokich obrotach np jadąc 120km/h z nawiewów leci dym pachnie trochę jak palona instalacja elektryczna coś takiego oprócz tego zobaczyłem też że z dolnego nawiewu na nogi od strony pasażera pojawiła się jakaś ciecz wie ktoś może o co chodzi ? Z góry dziękował bym za pomoc
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pmxoo7pI |
#863641 Wysłany:
01 Kwi 2025, 22:42; Temat postu: Re: Dym z nawiewów |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Co za ciecz? "Ektoplazma"? To się sprawdza organoleptycznie co to, olej (który - w kabinie np. olej z klimy), woda (przeciek), płyn chłodniczy, hamulcowy. Spalenizna, to może dmuchawa i jej rezystor. Zajrzyj pod schowek, obejrzyj wiązki, wtyczki (na ile są widoczne).
|
|
Góra |
|
 |
Draqos |
#863642 Wysłany:
01 Kwi 2025, 23:04; Temat postu: Re: Dym z nawiewów |
|
 |
Forumowicz |
|
pmxoo7pI napisał(a): Co za ciecz? "Ektoplazma"? To się sprawdza organoleptycznie co to, olej (który - w kabinie np. olej z klimy), woda (przeciek), płyn chłodniczy, hamulcowy. Spalenizna, to może dmuchawa i jej rezystor. Zajrzyj pod schowek, obejrzyj wiązki, wtyczki (na ile są widoczne). Przypuszczam że ciecz to płyn chłodniczy a co do wiązek i wtyczek sprawdzałem o wszystkie są w dobrym nienaruszonym stanie
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#863643 Wysłany:
02 Kwi 2025, 00:14; Temat postu: Re: Dym z nawiewów |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Sprawdź czy płyn chłodzący nie kapie na filtr oleju. Możliwe też, że jest nieszczelność w komorze silnika przy samym podszybiu gdzie wchodzą dwa węże. Lub kapie na wydech z innego miejsca. To moja sugestia ale powód może być też inny. Jaki jest kolor płynu sączącego się z dolnego nawiewu?
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 125 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
Draqos |
#863644 Wysłany:
02 Kwi 2025, 08:59; Temat postu: Re: Dym z nawiewów |
|
 |
Forumowicz |
|
domin45670 napisał(a): Sprawdź czy płyn chłodzący nie kapie na filtr oleju. Możliwe też, że jest nieszczelność w komorze silnika przy samym podszybiu gdzie wchodzą dwa węże. Lub kapie na wydech z innego miejsca. To moja sugestia ale powód może być też inny. Jaki jest kolor płynu sączącego się z dolnego nawiewu? Kolor ma taki pomarańczowy bym to nazwał z tą nieszczelnością przy komorze silnika możesz mieć rację bo dzisiaj jak jechałem tym puntem to na nawiewie z silnika i na szybę nie tyle że leciał mi dym z nawiewów tylko zasysalo go z tamtad ale nie było tej woni takiej więc przypuszczam że to może być to ale coś jescze musi być z tym dymem
|
|
Góra |
|
 |
pmxoo7pI |
#863645 Wysłany:
02 Kwi 2025, 09:08; Temat postu: Re: Dym z nawiewów |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Weź trochę płynu i go przysmaż palnikiem, opalarką, czy na kuchence w domu, kilka kropel. Będzie porównanie co to za "spalenizna" (może to płyn tak wali, a nie żadna "instalacja elektryczna"). Jak do środka leci "dym", to często szyby "parują" na tłusto (ale to grubsze wycieki, typu nagrzewnica).
|
|
Góra |
|
 |
Draqos |
#863650 Wysłany:
02 Kwi 2025, 19:01; Temat postu: Re: Dym z nawiewów |
|
 |
Forumowicz |
|
pmxoo7pI napisał(a): Weź trochę płynu i go przysmaż palnikiem, opalarką, czy na kuchence w domu, kilka kropel. Będzie porównanie co to za "spalenizna" (może to płyn tak wali, a nie żadna "instalacja elektryczna"). Jak do środka leci "dym", to często szyby "parują" na tłusto (ale to grubsze wycieki, typu nagrzewnica). No parują właśnie co mnie strasznie irytuje więc przypuszczam że możesz mieć rację i może być to nagrzewnica
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|