|
Obecny czas: 18 Maj 2025, 22:03
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
KarolGt |
#812603 Wysłany:
29 Wrz 2016, 14:11; Temat postu: wibracje silnika przy 1500 obr/min |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Karol
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 12 Lip 2011, Posty: 294 Pomógł: 5
|
Witam Pacjent 1.3mjet 90KM 157tyś. Po odpaleniu na zimnym silniku i utrzymywaniu obrotów w granicach 1400-1600 występują mocne wibracje silnika. Podczas jazdy wyczuwalne od 1200 do 2100. Wibracje ustają po osiągnięciu przez silnik pełnych 90 stopni. Patrząc na prawą poduszkę widać że silnik wibruje przód-tył a oscylacje ponad 1 cm. Nie zauważyłem uszkodzeń. Poduszka po akumulatorem niedostępna więc nie zbadałem. Poduszka skrzyni (środkowa tylna) w widocznymi napęknięciami. Niby pęknięcia niewielkie jednak guma do pęknięcia jest sztywna a za pęknięciem już wibruje choć nie dużo. Poduszka posiada jeszcze takie małe ramię tak jakby z przegubem to tam wibracje są już zauważalnie większe. Podczas gazowania nie widać kopcenia, dopiero przed 3tys obr/min troszkę jakaś smuga, wcześniej idealnie przezroczyste spaliny. Wibracje występują również po wciśnięciu sprzęgła, ze zmiana biegów nie ma problemów
|
|
Góra |
|
 |
|
|
PawełG |
#812643 Wysłany:
30 Wrz 2016, 13:14; Temat postu: Re: wibracje silnika przy 1500 obr/min |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 29 Cze 2011, Posty: 713 Pomógł: 29
|
No dobra a sprawdzałeś resztę osprzętu silnika? Korekty na wtryskiwaczach w FES/MES, próbę przelewową, błędy? Jeżeli silnik po nagrzaniu zaczyna pracować normalnie, szukałbym raczej przyczyny w układzie zasilania. Ewentualnie podejrzane poduszki silnika zaparłbym np kawałkiem klocka drewnianego, i na postoju sprawdzał czy silnik dalej tak mocno wibruje.
_________________ '05 Punto IIFL 1.2 8V with Diego G3 LPG
|
|
Góra |
|
 |
KarolGt |
#812729 Wysłany:
04 Paź 2016, 08:33; Temat postu: Re: wibracje silnika przy 1500 obr/min |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Karol
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 12 Lip 2011, Posty: 294 Pomógł: 5
|
Usterka ustalona Podjechałem do mechanika na podpięcie komputera i sprawdzenie wtrysków. Nie miał czasu, silnik był już zagrzany, zasugerował tylko wymianę filtra paliwa. Widmo wydatków zachęciło mnie do dalszych poszukiwań. Po ostygnięciu silnika zacząłem się bawić obrotami i przez otwarte drzwi obserwowałem zachowanie silnika. Powoli dodając gazu silnik wpadał w mocne wibracje, lecz jeśli zrobiłem przygazówkę to ładnie wkręcał się na obroty. Na 95 % wykluczyłem wtryski. Podczas jazdy w tym zakresie obrotów samochód powoli przyspiesza i zawsze wpadał w wibrację do tego psychologicznie puszcza się gaz jak widzi coś niepokojącego w efekcie samochód zostawał na dłużej na tych obrotach. Drugi mechanik u którego byłem umówiony na wymianę sprężyn zdiagnozował że to tylna łapa silnika o której wspominałem. Przyblokował ją i czekam na części. Wibracje spadły nawet na zimnym silniku. Takie moje spostrzeżenia: Układ napędowy wpada w rezonans przy 1500obr/min. Na moje oko niezależnie czy padną wtryski, poduszka, czy dwumasa to przy tych obrotach będą najgorsze efekty.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|